16 Aralık 2016 Cuma

Sahte Pirinç nasıl Anlaşılır?

Şuna bir açıklık getirelim; Pirincin içine plastik karıştırmak ve öylece satmak büyük sahtekarlık. Dünyanın her yerinde olduğu gibi, Türkiye'de de pirinç oldukça sevilen bir besin. Pilavını yapıyoruz, yetmiyor sütlaç yapıyoruz, dolma ya da sarmaları onsuz asla yapamıyoruz ve daha onlarca şey... Bizler bu kadar tüketirken, elbette üreticileri de karşımıza yeni yeni yöntemlerle çıkıp bizi aldatmaya çalışıyor. Artan pirinç pilavınızın dec lezzete dönüştüğü 6 tanım Çin'den Türkiye'ye, Avrupa'ya, ABD'ya kadar her yerde tüketilen bu enfes ve sağlıklı besin, iştahı kabaran üreticileri normal olarak belli başlı yollara sevk etmiş ve onlar da tüketiciyi aldatmak için yollar araştırmaya başlamış. Pirinci plastikle karıştırıp, hatta pirinç yerine bambaşka bir şey üretip satmayı uygun bulmuş olacaklar ki, buna girişenler var içlerinde. Tutmayın bizi pirinç üretim tesislerini tek tek basacağız! Bu buğdaygili öykünmek etmek için, patates nişastasını bileşik reçine benzer biçimde birçok farklı plastikle karışmasını sağlayarak deyim yerindeyse "düzmece" bir pirinç elde etmeyi bile başarmışlar. Bu ürünün tüketilmesiyle ilgili doktorlar fazlaca endişeli, ve ihtaryorlar tüm tüketicileri. Öyle ki, bu yöntemle üretilen pirinçten üç porsiyon tüketmeniz, küçük bir plastik poşeti yemenizle aynı şeymiş. Peki bunu iyi mi anlayabilir, düzmece pirinci nasıl ayırt edersiniz? İşte birkaç bayağı yöntem:
Su Testi
Pişmemiş bir yiyecek kaşığı pirinci, bir bardak soğuk suya koyun. Eğer pirincin tamamı suyun altına gömülürse, tamam. Bir mesele yok. Yok ama suyun yüzüne çıkarsa pirinç taneleri, burada bir sorun var demektir. Dikkatli olun.
Ateşle test
Biraz pirinci çakmak ya da kibritle yakmayı deneyin. Bu işlem sırasında eğer pirinç birden alev alırsa, bilin ki sahtedir.
Havan ve Tokmak Testi
Eğer bir tokmak ve havan yardımıyla birkaç pirinç tanesini ezdiğinizde bembeyaz bir toz haline geliyorsa problem yoktur. Ama eğer bir sarılık varsa bu tozda, bildiğiniz plastiktir o.
Küf Testi

Eğer pirinci iyi bir şekilde pişirdiğinizi biliyorsanız ve vaktiniz da varsa güzel bir gözlem daha var. Bunda da pirincin azca bir kısmını alıp hava geçirmez bir kabın içerisine koyuyorsunuz. Birkaç gün sonrasında kapağını açmış olduğunuzda küflenmemişse, düpedüz sahtedir bildiğiniz plastiktir, market torbasıdır o! Pirincin küflendiğini ihmal etmeyin.

PAYLAŞ

Yazar:

0 yorum: