28 Haziran 2020 Pazar

Adıyaman Tütünü Sektördeki Yeri


Dünya çapında farklı özelliklere sahip olan birçok tütün bitkisi yetiştirilmektedir. Özellikle başta sigara olmak üzere daha pek çok farklı alanda değerlendirilen tütün, değişik bölgelerde yetişmiş bitkiler üzerinden harmanlanmak suretiyle kullanılmaktadır. Söz konusu içim olduğu zaman sektörel bazda çok daha önemli noktaya ulaşır. Her ne kadar insan sağlığında ciddi oranda tehlike yaratsa bile, günümüzde tütün içim oranı hala yüksek. O yüzden adıyaman tütünü ile beraber ülkenin dört bir tarafında yetiştirilen tütünlerin dünya çapındaki önemi çok büyüktür.
  Türk Tütünü
 Türk tütünü aynı zamanda oryantal tütün olarak bilinmektedir. İçim konusunda tütün işleme fabrikalarında adıyman tütünü ile beraber diğer tütünler bir araya getirilir ve harman yapılır. Tütün eksperleri kontrolü altında gerçekleştirilen bu üretim, sigara fabrikaları üzerinden paket haline getirilir. Ancak bu konuda tütün kalitesini en iyi şekilde yakalayabilmek için dünya çapında Türk tütünü vazgeçilmezdir. Çünkü içimi daha hafif ve kolay olduğundan dolayı mutlaka dünya çapındaki bütün sigaralarda belirli bir oran üzerinden yer almalıdır.
  Dünyada Tütün Üretimi
  Dünyanın birçok farklı yerinde tütün üretimi gerçekleşmektedir. Bunlar içerisinde Amerika, Avrupa, Balkanlar ve Türkiye üzerinden daha birçok farklı yer öne çıkıyor. Bu bölgelerde üretimi gerçekleştirilen tütünler bir araya getirilir ve işlemden geçer. Daha sonra başta içim olmak üzere birçok farklı amaç doğrultusunda kullanılır. Bu sebepten adıyaman tütünü olarak Türk tütününün dünyada çok önemli bir yeri olduğunu söylemek mümkün. Diğer tütünlere göre daha önemli bir kaliteye sahiptir.
  İnsan Sağlığını Tehdit Eden Tütün İçim Sektörü
  İnsan sağlığını yüksek oranda tehdit etmesine rağmen tütün içim oranının hala yüksek olduğunu söylemek mümkün. Bu oranı düşürebilmek için birçok farklı çalışma gerçekleşmektedir. Sigarayı bırakabilmek için özellikle hem devlet kurumu üzerinden hem de özel sektör kapsamında siteler aracılığıyla, birçok çalışma gerçekleşiyor. Çünkü ciddi oranda ölüm riski taşıyan tütün içimi, aynı zamanda çevredeki kişilere de zarar verme potansiyeli teşkil etmektedir. Bu doğrudan yan içiciler de çelikhan tütünü ve diğer tüm tütünler üzerinden hazırlanmış sigaralardan etkilenmektedir.
  Tütün İşleme Fabrikaları ve Türk Tütünü
  Dünyanın birçok farklı ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de tütün işleme fabrikaları bulunmaktadır. Fabrikalar genel olarak İzmir'in farklı ilçelerinde yer almaktadır. Yaz aylarında özel olarak toplanan tütün, bütün yaz boyunca tütün işleme fabrikalarında harmanlanır. Bu doğrultuda Türk tütünü ile beraber dünya çapında birçok tütün çeşidi bir araya getirilir ve işlem gerçekleşir. Böylece amacına bağlı olarak kullanım açısından tütün hazır hale getirilir. Bu doğrultuda fabrikasyon olarak birçok farklı işlemden geçtiğini söylemek mümkün.
  Dünya Çapında Tütün ve Sigarayı Bırakma
  Son dönemlerde pek çok insan sigarayı bırakma konusunda aydınlanmış durumda. Bunun için denemeler yapılmakta ve birçok kurumdan destek alınmaktadır. Böylece dünya çapındaki tütünler ile gerçekleştirilen sigarayı, güvenli şekilde bırakma şansı farklı yöntemler üzerinden ele alınabilmektedir.


PAYLAŞ

Yazar:

0 yorum: