21 Mayıs 2017 Pazar

Promosyonlu Bilet ve Açık Bilet Farkları

  Yolcu etmek önceden bir lüks olarak kabul edilmekteydi. Şimdi ise gelişen teknoloji ve ucuzlayan bilet ücretleri ile herkesin ulaşabileceği bir hal almış vaziyette. Ama her isteyen hatıranda yolcu edemiyor zira önünde bir takım engeller oluyor. Bunların en başında vakit bulamamak gelmekte. İşten ve ya derslerden bir türlü şehir dışına dahi çıkamayan insanlar, kendilerine en uygun an olarak bayramları ve resmi tatilleri seçerler. Ama o vakitlerde otobüs ile yapılacak bir yolculuk ile tatili yarısı yollarda geçecektir. Uçak biletiücretleri genelde pahalı olsa da ucuz olarak bulmak olasıdır. Ama ucuz uçakbileti ve normal biletler arasında bir takım farklar vardır. Bu farklar açık biletler ile çok daha fazla barizleşir.
Karar Vermek Ehemmiyetli
  Rastgele bir işe başlamadan önce olduğu gibi, yolcu yapmadan önce de karar vermek ehemmiyetli bir nokta. Bilhassa uçak bilet ücretlerinin pahalılığı düşünüldüğünde, belirli bir tarihte karar kılınılması oldukça ehemmiyetli bir noktadır. Zira çoğu kez bilet iptali yapılırken ceza ödenir ve verilen para tamamı ile geri alınmamış olur. Bu vaziyet bilhassa promosyon ve açık biletler arasında kendisini çok sık olarak göstermektedir.
Promosyonlu Biletler
  Ucuz biletararken yolcuların ilk baktıkları şey promosyonlu biletlerdir. Bu biletler belirli tarihlerde ve belirli sayılarda olurlar. Her ne kadar bu biletler üzerinden de vergi alınsa da, koltuk ücreti düşük olduğu için vergilerde de bir azalma görülür. Ama promosyonlu biletlerin bir takım handikapları mevcuttur. Bunların başında promosyonlu biletlerin iptali ve ya tarihinin değiştirilmesi mevzubahis değildir. Rastgele bir ceza ödeme ile de bur gerçekleştirilemez. Yalnızca iptal vaziyetinde ödenmiş olan vergiler bileti iade eden kişiye geri ödenir. Ayrı olarak bir takım promosyonlu biletlerde rastgele bir bagaj hakkı tanınmaz ve ek bagaj için ek fiyat ister.
Açık Biletler
  Uçak bileti alırken gideceği tarih belirli olmayan kişiler genelde bu açık biletleri seçenek ederler. Bu biletlerin ücreti daha uygun uçak biletiolan promosyonlu biletlerinden çeşitli üstünlükleri mevcuttur. En başta bu biletlerde netlikle bagaj hakkı tanınmama olayı yoktur. El ve normal bagaj hakkı firma standartları çerçevesinde belirlenmiştir. Açık başka bir deyişle esnek tarihli biletlerin asal avantajı ise iptal ve ya tarihinin değişiminin olası olmasıdır. Bu biletler şayet uçuş saatine 12 saatten fazla bir müddet var ise istenildiği taktirde geri iade edilebilir ve en ehemmiyetlisi de başka bir tarihe ve ya saate ertelenebilir. Şayet uçuş saatine 12 saatten az bir müddet kaldı ise, bu işlemler yeniden gerçekleştirilebilir ama bu sefer %30’luk bir ceza uygulanır.
  Genel olarak baktığımızda ise iki bilet türü arasındaki farklar şöyle listelenebilir:
·  Açık biletlerin iptali ve değişimi olası iken, promosyon biletlerde bu yoktur
·  Bagaj hakkı açık biletlerde kesinlikle tanınırken, promosyon biletlerde bazen tanınmayabilir
·  Promosyon biletlerde bir indirim sağlanmazken, açık biletlerde koltuk bedeli üzerinden %10’luk bir talebe indirimi uygulanabilir.


PAYLAŞ

Yazar:

0 yorum: