17 Mayıs 2017 Çarşamba

Led Tabelalar ve Özellikleri

LED başka bir deyişle Light Emitting Diode – Işık yayan diyot ışık yayan, yarı iletken ve diyot temelli bir elektronik devre personelidir. LED öncelikle 1920 seneninde Rusya’da buluş edilmiş bir üründür. 1962 seneninde ise artık pratik olarak kullanılabilen bir ürün haline getirilmiştir. LED ışıklar ilk üretildiklerinde yalnızca zayıf ve kırmızı renkte bir ışık verebilmekteydiler. Şimdi ise LED ışıklar gözle görülür ve kızıl ötesi gibi çeşitli yükseklikte ve dalga boylarında ışıklar yayabilmektedir. LED ışıkların diğer ışık kaynaklarına oranla bir çok avantajı bulunmaktadır. Uzun ömürlü olmaları, sağlam ve küçük boyutlu olmaları, hızlı açılıp kapanabilmesi ve düşük enerji tüketimi ile diğer ananesel olarak adlandırılan ışık kaynaklarından daha öndedirler. Ancak LED tabela ücretleri diğer ışık kaynaklarına göre biraz daha yüksektir.
LED Tabela Özellikleri
  Led tabela, yarı iletken malzemelerden üretilir ve ana maddesi silikondur. Üzerinden akım geçtiği vakit foton açığa çıkar ve ışık verir. Değişik açılarda bakıldığında da ışık verilecek şekilde üretilmişlerdir. LED’ler Zener diyotlar gibi üzerlerinde sabit bir gerilim düşürürler. LED’lerde kullanılan voltajlar ise renkler için şöyledir:
·  Kırmızı LED için 2,20 volt
·  Yeşil LED için 3,30 volt
·  Mavi ve beyaz LED için 3,40 volt
·  P10 LED oturumlar için 5 volt

LED Tabela Nerelerde Kullanılır?
  Peki fakat LED tabela nedir ve nerelerde kullanılır? LED tabelalar mavi ışığın kullanılabilmesi ile RGB başka bir deyişle kırmızı – yeşil – mavi aydınlatma olası olmuş ve kendisine bir hayli değişik sektör ve alanda kullanım alanı bulmuştur. Bilhassa mimari, sinyalizasyon ve aydınlatma alanlarında diğer ananesel aydınlatma alternatiflerinin yerini almaya başlamıştır. LED’ler enerji sarfiyatı açısından da oldukça uygundurlar. Bunun en büyük sebebi ise kayıplarının çok az olmasıdır. LED tabelaların kendi içlerinde diğer aydınlatma sistemlerine göre bir hayli avantajı bulunmaktadır. Bu avantajların başında ise enerji sarfiyatının çok az olması gelmektedir. Bu işletme sahibinin elektrik enerjisinden tasarruf etmesini sağlayacaktır. Bu tabelaların en uzun ve ya en kısa ölçüsü gibi bir sınırı yoktur. Her boyut ve ölçüde hazırlanabilmektedirler. Neon tabelaların floresanlara oranla başka bir avantajı ise dayanıklılığının çok daha fazla olmasıdır. Enerji sarfiyatındaki avantajından ve rastgele bir tasarım sınırı bulundurmamasından başka, oldukça dayanıklı olması sebebi ile de değiştirme müddetleri çok uzundur. Yani uzun vadede LED tabela kullanan birisi hem enerji tasarrufundan kazanacaktır, hem de LED tabelaları uzun müddet yenilemeyeceği için buradan da bir adım önde olacaktır.

PAYLAŞ

Yazar:

0 yorum: