7 Ocak 2018 Pazar

Aktif Karbon Filtresi

  Sularda renk, tat, koku giderici olduğu gibi organik organik ve organik olmayan kirliliklerin arıtılması üzerine aktif karbon kullanılır. Gaz moleküllerini yakalama ve tutma özelliği bulunur. Aktifleştirme özelliği ile arttırılan karbon mineralleri, organik maddeleri ayıklayarak filtre etmektedir. Bu yüzden aktif karbon filtresi nedir suali akla gelmektedir.
 Aktif Karbon
  Su arıtma aletleri için 2 değişik gruba ayrılır. Aktif kelimesinin manası ise kömür arasında gözenek alana getirmektedir. Bu işlem karbonun alan bölgesini genişletir. Filtrenin yüzeyi milyonlarca ufak noktadan oluşmaktadır. Blok kelimesi ise patentli teknoloji kullanılarak kömürün gözenekli bir blok halinde sıkıştırılmasıdır. Bu kanalların yüzeyi suyu kirletici maddelerin buraya yapışmasını sağlamaktır. Delik ve alan arttıkça aktif karbon filtresi kirletici elementleri filtreleme gücü de artar. Aktif karbon üretilmesinde kullanılan ham maddeler ise hindistan cevizi kabuğu, kömür, odun ve petrol atıklarıdır.
 Aktif Karbon Filtre Nedir?
  Aktif karbon filtre üzerindeki milyonlarca ufak gözenekten dolayı koku yayan ve zehirli gazlar tutulur. Aktif karbon filtre kullanıldığı ortamın hava kirliliğine ve kullanım sıklığına göre değiştirilmelidir. Aktif karbon filtresi genel olarak suyun organik bileşiklerinden uzaklaştırılması ve uygun hale getirilmesi için kullanılır. Suyun imalat işleminde kullanılması uygun hale getirilir. Hümik asit ve fulvik asit gibi içilebilir organik maddeleri ortadan kaldırmak, sudaki klorun asitle tepkiye girmesini önler. Aktif karbon filtrasyon, rastgele bir su arıtma metodunda olduğu kirletici maddelerin giderilmesinde yeterli değildir. Sodyum, mikrop, nitratlar filtreleme ile uzaklaştırılamaz. Bu bilgiler ile aktif karbon filtresi ne işe fayda sualinin yanıtını vermiş olduk.
 Aktif Karbon Filtre Nasıl Çalışır?
  Suyun arıtımı temel olarak iki su arıtımı için kullanılır ve her çalışma birbirinden farklıdır. Evvela klorun sökülmesi gerekir. Aktive edilmiş karbon, karbon hasarı ile kloru temizlemek için kullanılır. Akış hızları yükselir. İşlem geniş alan yüzeyine ihtiyaç duyar. Sudaki organik maddeler gözenekleri doldurur. Bu yüzden aktif karbon filtrenin değişmesi gerekecektir. Kullanmanın avantajı düşük çalıştırma fiyatı ve kurulduktan sonra güvenli bir işlemdir. Organik maddelerin sökülmesi esnasında kimyevi maddeler filtreden geçtikçe tıkanırlar. Bu vaziyet 5 nedene bağlıdır. Aktif karbonun fiziksel özellikleri, karbon kaynağının kimyasal yapısı, kirletici maddenin kimyasal yapısı, su PH değeri ve suyun aktif karbon filtresine maruz kalma müddeti olarak belirlenir. Fiziksel özellikler, filtre üzerinde en yüksek tesire sahiptir. Kimyevi özellikler filtre yüzeyinde organik maddeler ile kimyevi ilişki içerisine girebilir. Su sıcaklığı ve pH değeri ise kimyevi tepkilerle yakından ilişkilidir. Maruz kalma müddeti ise temas uzunluğu arttıkça, atılacak kimyevi maddeler de o kadar fazla olur. Daha fazla aktif karbon ve düşük akış hızı işlemin etkinliğini arttırır.
 Dikkat Edilmesi Şart olan Hususlar
  Suyun geçiş hızı, filtreleme işleminde kullanılan aktif karbonun kimyevi ve fiziksel özellikleri, tesisat çapı, geri yıkama akımı, suyun aktif karbon ile temas müddeti gibi unsurlara dikkat edilmesi gerekir.


PAYLAŞ

Yazar:

0 yorum: