7 Ocak 2018 Pazar

Kalorimetre Kullanımı Ve Legal Kararları

  Nüfusun çok hızlı bir şekilde artması ve şehirsel dönüşüm gibi nedenlerle çok katlı apartmanlarda yaşamak bir gereklilik halini almıştır. Bunun yanında kırsal kesimlerden büyük şehirlere göçün her geçen gün artması hasebiyle, bilhassa şehirlerdeki bu ihtiyaç had evrelere erişmiştir. Büyük konutlarda oturmanın neticesi olarak ısınmanın merkezi sistem sayesinde daha adaletli ve ekonomik olduğu bilgisinden hareketle çok katlı konutlarda merkezi ısıtma sistemine geçilmiştir. Bununla beraber hanede bulunmayanların dahi, daimi hanede bulunanla aynı ısınma gideriyle karşılaşması bu tip binalarda mesele olmaya başlamış ve kalorimetre aletlerinin kullanımı gündeme gelmiştir.
 Kalorimetre Nedir?
  Kalorimetre, aslına bakılırsa ısı ölçümünde faydalanılan bütün aletlere verilen isimdir. Ortak veya yerel ısınmanın sağlandığı çok katlı binalarda kullanılan anlamıyla ise, ısının bağımsız bölümlerce tüketildiği kadar fiyatlandırılmasını sağlayan sistemin isimidir. Kısaca “yaktığın kadar, öde” denilebilecek bu sistem sayesinde hem adil bir ücret mekanizması hem de gereksiz ısınmanın önüne geçilerek ciddi bir tasarruf sağlanmış olmaktadır. Kalorimetre fiyatları için net bir fiyat söylemek hemen hemen olanaksızdır. Kalorimetre fiyatları alınacak aletin kalitesine, alım miktarına, servis olanaklarının yaygınlığına ve buna benzer etkenlere binaen çok büyük farklılıklar sunabilmektedir. Ancak, kalorimetre ile sağlanan tasarruf, ödenen tutarı çok kısa vakitte amorti edecektir. Bu yüzden de devlet tarafından da teşvik edilmekte olan kalorimetreler son senelerde yapılan yeni binaların çoğunda uygulanmaktadır.
 Kalorimetrelerdeki Yasal Kararlar
  Kalorimetrenin doğru kullanımı ve kalorimetre faturalandırma işleminin doğru yapılması için yasal mevzuatta belirtilen kimi sınırlamalar getirilmiştir. 5267 numaralı “Enerji verimliliği Yasayı” ile 26847 numaralı alakalı yönetmelik kararları gereği kalorimetreler aracılığıyla ortaya çıkan toplam sıhhi sıcak su gideri, bu ısıdan istifade eden tüm kullananların hesaplanan sıcak su harcamalarına binaen bölüştürülmelidir. Bu husus, adli olarak tertip ettiğinden dolayı ters bir vaziyet, çeşitli kanuni müeyyidelerle karşılaşılmasına kapı aralayabilmektedir. Isı ölçümünde adaletin sağlanması için de bu husus büyük ehemmiyet arz etmektedir.
  Binalarda kalorimetre devreye alma, netlikle teknik servisler hüneriyle yapılması şart olan bir iştir. Zira elektronik modüllerin sayaç ve konvektörlere takılması ile sayaçların sisteme tanıtılıp bilgisayar üzerinden düzgün çalıştığının kontrolü gibi teknik işlemler gerekmektedir. Bu yüzden de haksız bir durumun önüne geçmek ve yasa karşısında zor durumda kalmamak için bu husus, yetkili teknik servislerin hüneriyle yaptırılmalıdır.
  Akıllara gelen suallerden biri de kalorimetre nasıl okunur, acaba bir adaletsiz vaziyet olur mu gibi hususlardır. Kalorimetreler, su ve elektrik sayaçlarıyla benzer çalışma prensibiyle saydam bir şekilde hesaplama yapılmasına olanak tanıdığından, insan hataları haricinde, adaletsiz bir vaziyetle karşılaşılması . Bu yüzden de tüm kullanıcıların gönül rahatlığıyla kullanacağı şekilde tasarlanmıştır.
  Kalorimetreler, parasal istikametlerden hem kullanıcıların hem de ülkenin açısından tasarruf sağlaması yanında, ısındığı kadar ödenmesi olanağını sağlayarak, ısınmadaki adaleti sağlayan bir sistem haline gelmiştir. Bunların yaygınlaşması, her açıdan faydalı olacaktır.


PAYLAŞ

Yazar:

0 yorum: