7 Ocak 2018 Pazar

Pay Ölçer Sistemi ile Tüketim Dağılımı

  Bilindiği üzere, genel olarak merkezi ısıtma sistemleri kullanılan binalarda, enerji tüketimleri iştirak ederek ödenmektedir. Bu vaziyette da ısı tüketimi az olan bir bina sakini de diğer bina sakini ile ortak bir fiyat ödemektedir. Bundan dolayı da pek çok kişi yakıntıda bulunurken, bina sakinleri arasında tatsız vaziyetler olmaktadır. Artık son zamanlarda kullanılacak olan sistemler ile bu ortadan kaldırılmış olurken, (ısı paylaşım yönetmeliği) ele alınarak, 2012 seneninde zorunluluk haline getirilmiş olan; pay ölçer zorunluluğu ile herkes tüketim miktarlarını kendi belirleyebilecektir.
Hisse ölçer nedir?
  Bu aletler, har bir radyatör için üretilmiştir. Bina içerisinde yer alan radyatörlerin üzerine konumlandırılarak, her petekte ne kadar ısı tüketimi yapıldığı hesabını yapmaktadır. Elbette ki yeniden bu ürünün yanı sıra kullanılan özel radyatör vanaları da otomatik olarak ısı kontrolü yapmakta ve belirlenmiş olan ısı değerine erişmesi halinde vana ayarlarını düşürmektedir. Bundan dolayı da hane sakinlerinin, hanede olmaması halinde dahi istenilen ısı değerinde sabit kalınmış ve enerji tüketim israfından kaçınılmış olacaktır.
·  %40’ a varan enerji tasarrufu
Her ne kadar kullanıma bağlı olarak farklık gösterse de normal enerji tüketim miktarları ele alındığında, genel olarak bir bina da %40’ a kadar enerji tasarrufu ortaya çıktığı görülmüştür. Zira bir hayli kişi, merkezi ısıtma sistemleri kullanılmasından dolayı, az tüketim sağlamış olsa dahi eşit paylaşım yapıldığından dolayı, bu vaziyeti çokta mesele etmemektedir. Bunun yanı sıra merkezi ısıtma olmasından kaynaklı olarak içerisi normal ısısından yüksek olduğu vaziyetlerde kapı, pencere açılmaktadır. Bu da elbette ki ısı tüketim israfını ortaya koyarken, daha fazla bir fiyat ön tasarıya çıkmaktadır. Artık her radyatör üzerinde otomatik ısı kontrolü yapan vanalar bulunurken, yeniden ısı tüketim hesabı yapan pay ölçer sistemi de enerji tasarrufunu ön tasarıya çıkaracaktır.
Kullanım zorunluluğu ve ceza
  2007 seneninde tasarısı sunulmuş olan bu sistem, 2012 senesinde zaruri hale getirilmiştir. Birkaç sene içerisinde toplamda 1.800.000 daire için bu sistemler kullanıma başlamış olsa da daha bu sistemleri kullanmayan bina yönetmelikleri bulunmaktadır. Şayet ki, rastgele bir bina sakininden ‘’ usulsüz gider dağılımı ‘’ yapıldığı istikametinde bir yakıntı gelirse, bakanlıklar tarafından pay ölçer kontrol edilme koşulu ele alınarak, bina yönetmeliğine bir ceza gönderilecektir. Bu vaziyette da bina sahipleri bu konuda şuurlu olması gerekirken, sistem ile ilgili üreticilerden ücret önerileri alabilirler.
Ürün ve montaj ücreti
  Her bir radyatör için ayrı seçim yapılmalıdır. Bu vaziyette ürünün adet ücreti, üretici firmadan öneri alınarak öğrenilebilir. Bina içi toplu alımlar olacağından dolayı, bir site için ihtiyaç duyulan olduğunda da fırsat ve kampanyalar dahilin de, pay ölçer fiyatı göz önüne gelebilir. Her ne kadar düşükte olsa bir fiyatı bulunurken, uzun vadeli kullanımlarda %40’ a varan enerji tasarrufu ile ürün kendi ücretini amorti ettiği tahlil edilmiştir.



PAYLAŞ

Yazar:

0 yorum: