12 Mart 2018 Pazartesi

Kalorimetre Çalışma Prensipleri

  Kalorimetre kullanılan sıvı miktarının ne kadar enerjiye dönüştüğünü tespit eden ve ölçen ölçüm aletidir. Merkezi ısıtma sistemi kullanan apartman tipi konutlarda bulunan bağımsız dairelerin her birinin tükettiği enerjiyi hesaplamada kullanılır. Kalorimetre sayacında iki bölüm bulunur. Bunlardan biri mekanik ötekisi ise elektroniktir. Mekanik olan kısım enerji için ihtiyaç duyulan olan sıvının metreküp olarak ölçümünü yaparken diğer elektronik kısım ise bu sıvı miktarının ne kadar enerjiye dönüştüğünü hesaplamaktır. Tek kazanla merkezi ısıtma kullanan binalarda, ısınan su her bir daire girişinden geçerken sensörlü vana içinden ısı ölçülür ve hesaplama birimine iletir. kalorimetre okuma legal yönetmeliklere uygun bir biçimde otomasyon sistemi aracılığıyla okunur ve faturalandırılır.
 Kalorimetre Çeşitleri
 -Mekanik kalorimetre
 -Ultrasonik Kalorimetre
 -Mekanik Kalorimetre
  Mekanik kalorimetre, ultrasonik kalorimetreden değişik çalışır. Su türbin isimi verilen hareket halinde bulunan bir mekanizmaya çarparak karşı tarafa geçer, hareket halindeki türbin suyun devinimini ölçer. Mekanik kalorimetrelerin 2 değişik çeşidi vardır. Tek geçişli ve bir hayli geçişli sistem. Tek geçişli singlejet sistemde su bir noktadan girer diğer bir noktadan çıkar. Bir hayli geçişli olan sistem olan multijet de, su bir hayli noktadan girer ve bir noktadan çıkar. Bu sistemler içinde en çok önerilen sistem multijet olduğu söylenmektedir.
 Ultrasonik Kalorimetre
  Çok hassas ölçüm yapan ultrasonik kalorimetre yüksek frekanslı dalgalar yayarak son derece hassas ölçüm yapan aletlerdir. Suya alet tarafından yollanan ultrasonik dalgalar suyun metreküpünü hesaplar. Daha doğru ve uzun vadeli kullanımlarda diğerine göre çok daha fazla dayanıklıdır. ultrasonik kalorimetre ücretleri mekanik kalorimetre aletlere göre daha fazladır. Ancak, sahip olduğu özelliklerde diğer aletlere göre çok daha hassastır. Düşük akımlarda hassasiyetle ölçüm yapabilir özelliklere sahiptir. Tam olarak somut bir ücret vermek olası olmasa da 250 -1000 TL aralığındadır.
 M-Bus Kalorimetre Sistemi
 M-bus isimi verilen kablo aracılığı ile çalışan m bus kalorimetre pil kullanılmadan ölçüm yapabilen bir kalorimetre sistemidir. Bir okuma programı aracılığı ile her bir sayaç verileri toplanarak harcanan enerji tüketim bedeli hesaplanır ve faturalandırılır. Toplanan veriler bağımsız dairelere bölüştürülerek bir tüketim bedeli çıkartılır. M-bus sistemi teknolojik olarak daha daha önceki bir yoldur. M-bus sisteminin sıhhatli kullanılabilmesi için, verilerin toplandığı ölçüm oturumunun hiçbir dış tesirlerden ve negatif vaziyetlerden etkilenmemesi için özel bir korunakla muhafaza edilmesi gerekmektedir.
  Isı sayaçları başka bir deyişle kalorimetre montajı başlı başına büyük bir titizlik ve hassasiyetle yapılmalıdır. Kalorimetre montajı iki türlü yapılabilmektedir. Yatay montaj veya dikey montaj. Kalorimetre sayacı suyun geliş hattına ve soğuk su kısmına yapılır. Kalorimetre üzerinde bulunan ok işaretine dikkat edilerek suyun akış istikametine eşit getirilerek montaj yapılmalıdır. Sayaç içine partikül, pislik ve tortu girmemesi için özel bir pislik tutucu filtre takılır. Sayaçlar, montajları yapılan firmalar tarafından düzenli olarak bakım yapılmalı. Periyodik olarak temizlenmelidir.



PAYLAŞ

Yazar:

0 yorum: