Tıpta Uzmanlık Alanları
Tıp Fakültesi sağlık alanında hizmet verecek hekimler yetiştirir. İnsanların sağlığını koruma ve geliştirme, hastalık ve sakatlıklarını iyileştirme alanında çalışacak hekimleri yetiştirme ile ilgili eğitim ve araştırma yapılır. Tıp fakültesi diploması alan bir kimse pratisyen hekim unvanını taşır. Bir pratisyen hekim, uzmanlık sınavında başarılı olduğu taktirde aşağıda belirtilen alanlardan birinde uzmanlaşabilir: Programın Amacı: Tıp programının amacı, insanların sağlığını koruma ve geliştirme, hastalık ve sakatlıklarını iyileştirme alanında çalışacak sağlık personelini (hekimleri) yetiştirmek ve bu alanda araştırmalar yapmaktır.
Doktorların uzmanlık dalları ve branşları her dönemde merak edilmiştir. Bir hastane içerisine girdiğinizde, onlarca farklı bölüm ve dal görürsünüz. Tüm bu dallar Doktorların uzmanlık alanlarıdır. Sizlerin bildiği branşlar haricinde de birçok bölüm bulunmaktadır. Tıp Fakültesi eğitimi içerisinde, uzmanlık eğitimi yoktur. Tüm bölümlerin eğitimi alınır ve mezun olunur sonrasında. Mezun olunca alınan unvan Pratisyen Hekimdir. Pratisyen Hekimler herhangi bir dalda uzmanlaşmamış doktorlardır.
Tıp Fakültesi bittikten sonra girilen Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ile uzmanlık eğitiminin önü açılır. Bu sınavdan başarı ile ayrılan Hekimler, çeşitli yerlerde, çeşitli uzmanlıklar tercih edebilmekte ve eğitimlerine başlamaktadırlar. Uzmanlık için, Tıp Fakültesinden ayrı olarak tekrar eğitim almanız gerekmektedir. Yerleştiğiniz uzmanlık bölümünde önceden belirlenmiş süre kadar eğitim alırsınız. Bu süre tamamlandığında, artık bir Uzman Doktor olursunuz. Genel hatlarıyla uzmanlık süresi 4 veya 5 yıldır. Dahili bölümlerin çoğu 4 yıl uzmanlık süresine sahipken, cerrahi bölümlerin çoğu 5 yıl uzmanlık süresine sahiptir.
TUS sınavına giren adayların sınav sonuçları ile tercih edebilecekleri 42 adet uzmanlık alanı bulunmaktadır. Her sene ÖSYM tarafından yayımlanan Tıpta Uzmanlık Sınavı Değerlendirme Raporu verilerine göre en yüksek puanla girilen Tıpta uzmanlık dalları sırasıyla; Deri ve Zührevi Hastalıklar, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi, Radyoloji ve Radyasyon Onkolojisidir. Cerrahi gibi kapsamlı ve geçmiş dönemlerin yüksek puanlı branşları ise son dönemlerde daha düşük puanlara sahiptir. Tıpta uzmanlık eğitim süreleri ise branşlara göre değişiklik göstermektedir.
0 yorum: