12 Mart 2018 Pazartesi

Ahşap Merdiven Ve Özellikleri

  Merdivenin terim manası; yukarıya çıkmak için veya aşağıya inebilmek için yapılmış olan eşit yükseklik de basamaklara sahip olan bir yapıdır. Merdivenin çok daha önceki vakitlerden beri kullanılmakta olduğu bilinmektedir. Merdinin kullanılmadığı bir mekan hemen hemen yok gibidir. 5 değişik merdiven çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitler şunlardır; ananesel merdivenler, günümüz merdivenleri, biçimlerine göre merdivenler, eğimlerine göre merdivenler ve malzeme türüne göre merdivenler.
   Ahşap merdiven bu başlıklardan malzeme türüne göre merdivenler başlığına girmektedir. Bu merdivenler genel olarak ev içi ahşap merdiven olarak kullanılmaktadır. Ahşap merdiven denildiğinde genel olarak ev içinde kullanılmakta olan merdiven çeşidi akla gelmektedir. Ahşap merdivenler hane içerisine değişik bir hava katıyor olması sebebi ile çok fazla seçenek edilmektedir.
  Ahşap merdivenler çeşitlilik olarak iki değişik başlığa ayrılmaktadır. İlk başlık beton kaplama denilen, evvelce var olan beton bir merdivenin üzerinin ahşap malzeme ile kaplanması, giydirilmesi olayıdır. İkinci başlık ise sıfırdan merdivendir. Sıfırdan merdiven, evvelce var olan rastgele bir merdiven üzerine giydirme yapılmadan, boş alana sıfırdan yapılarak koyulmuş olan merdivenlerdir. Sıfırdan merdiven iki alt başlığa ayrılmaktadır; döner sağanlıklı merdiven ve düz sağanlıklı merdiven.
 Ahşap Merdiven Özellikleri
  Ahşap merdivenler oldukça kuvvetli ve kaliteli merdivenlerdir. Son derece dayanıklıdırlar. Bilhassa zelzele vb gibi yıkımlarla karşılaşıldığında diğer malzemeden yapılmış olan merdiven çeşitlerine göre daha fazla dayanıklılık göstermektedirler. Ayrı olarak ahşap malzemeler ev içerisindeki ısı ve nem gibi iki ehemmiyetli vaziyeti dengelemeye yardımcı olmaktadır. Ev içerisindeki ahşap merdivene uygun olarak parke ve küpeşte kullanıldığında mekanı oldukça şık bir hale getirmektedir.
  Ahşap merdiven yapılabilmesi için evvela işin ehli olan kişiler tarafından dikkatli bir şekilde ölçü alınmalıdır. Şayet evvelce var olan merdiven üzerine kaplama yapılacaksa o merdivene göre, sıfırdan merdiven yapılacaksa mekan boşluğuna göre ölçüler alınmalıdır. Mekana sıfırdan bir ahşap merdiven yapılacaksa şayet ölçüler alındıktan sonra ne model bir merdiven yapılacağı seçilmeli daha sonrasında da basamak sayısı ve bu sayıya göre basamak ölçüleri belirlenmelidir. Basamak ölçüleri vasati bir insanın adım ölçülerine uygun şekilde yapılmalıdır. Mekanın boşluğuna göre ve ihtiyaç duyulan ölçülere göre U tipi merdiven veyahut L tipi merdiven de ahşap malzemede kullanılabilmektedir.
  Ahşap ağır bir malzeme olmadığı için kolayca tercih edilmektedir. Binaya ek bir yük yüklememektedir. Ahşap merdivenler farklı ağaç çeşitlerine göre seçilebildiği için renk ve desen ile ilgili müşterinin isteğine göre farklılık göstermektedir. Ahşap merdivenler kullanım müddeti olarak uzun müddetlerde kullanılabilmektedir. Ahşap merdivenlerin ömürleri 80 – 100 sene arası değişmektedir.
 Ahşap Merdiven Ücretleri
   Ahşap merdiven ücretleri, ahşap merdiven modelleri farklılığına göre ve merdiven trabzan modellerine göre farklılık göstermektedir. İstanbul ahşap merdiven firmaları da fiyatlandırmada başlıca bu iki özelliğe göre ücret değerlendirmesi yapmaktadır. Sonraki fiyat değerlendirmeleri özelliği ise ahşap merdivende kullanılmakta olan ahşap çeşitliliğine ve ahşap merdivenin sağanlık çeşidine göre şekillenmektedir.



PAYLAŞ

Yazar:

0 yorum: