13 Temmuz 2020 Pazartesi

Çatı Güneş Paneli Nedir?


Çatı Güneş Paneli Nedir?
Güneş enerjisi sistemlerinde güneş ışınları öncelikle toplanır ve doğru akım elektriğine çevrilir. Bu elektriğin kullanılabilmesi için alternatif akım elektriğine dönüştürülmesi gerekmektedir. Bunu yapan DC/AC dönüştürücü sistemleri bulunmaktadır.
  Güneş panelleri ile toplanan enerjiler doğru akıma çevrildikten sonra alternatif akıma çevrilerek şehir şebekesine verilebilmektedir. Bir güneş enerjisi paneli kurulumu yapıldıktan sonra otomatik bir şekilde çalışmaktadır. Güneş ışığı yeterli seviyede olduğu zaman enerji oluşturulur ve şebekeye aktarılmış olur. Bunun yanında sistemlerin düzenli olarak bakımı da yapılmaktadır.
  Çatı Güneş Paneli Kullanım Alanları
  Elektrik sistemi bulunan her evde çatı güneş paneli taktırmak mümkündür. Ev tipi olan güneş enerji panelleri dışında organize sanayi bölgelerinde kullanılan daha kapsamlı çatı güneş paneli sistemleri de bulunmaktadır.
  Bunun dışında depolarda, tarım alanlarında, büyük ticari alanlarda ve alış veriş merkezlerinde de çatı güneş paneli kullanmak mümkündür.
  Çatı Güneş Paneli Kurulum Süreci
  Çatı güneş panellerinin kurulumu kurulacak alanın büyüklüğüne bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. İlk önce uygulanacak olan çatının uygunluğuna bakılır. Daha sonra proje çizimi kısmına geçilir. Proje onaylandıktan sonra ise işleme başlanmaktadır. Çatı güneş panelini kurmak için güneş panelleri, şarj kontrollerini yapan cihazlar, akü ve evirici gibi cihazların lisanslarının alınması oldukça önemli bir süreçtir. Daha sonra ise elektrik firması kurulumu gerçekleştirir.
  Güneş Paneli Kurulumunun Yapılması
  Güneş paneli kurulumu aşamaları iki farklı şekilde yapılabilmektedir. Oldukça büyük olan enerji santrallerinin kurulumu daha çok arazilere yapılmaktadır. Bunun dışında ev, çiftlik ya da fabrika gibi binalarda ise kurulum çatılara yapılmaktadır.
  Araziye kurulum yapılırken genellikle bu ekipmanlar yerden 50 cm yükseğe kurulmaktadır. Bu şekilde cihazların çok fazla tozlanmasının da önüne geçilmiş olur. Arazi kurulumlarında zeminin çeşidi ve yapısı oldukça büyük önem taşımaktadır. Yumuşak arazilerde kurulum çakma yöntemi ile gerçekleştirilmektedir. Eğer kurulum yapılacak alan taşlık ise beton yöntemi ile cihazlar sağlamlaştırılmaktadır.
  Çatıya kurulum yapılırken çatının eğimi son derece önemli bir konudur. Eğer kurulum yapılacak çatı düz ise kurulum esnasında güneş panellerine araziye benzer eğimler verilmektedir. Eğer kurulum yapılacak çatı kendinden eğimli ise panellere eğim vermeye gerek yoktur. Güneş panelleri kurulurken dikkat edilmesi gereken önemli husus panellerin ön taraflarının güneşe dönük olması ve önünde güneşi engelleyecek herhangi bir materyal bulunmamasıdır.
  Güneş Paneli Sınıflandırılması
  Güneş panelleri kendi aralarında farklı sınıflandırmalar içermektedir. Güneş panellerinde iki ayrı sınıflandırma mevcuttur. Bunun ilki polikristal solar güneş panelleridir. İkincisi ise monokristal solar güneş panelleridir. Son zamanlarda polikristal solar güneş panelleri daha çok kullanılmaktadır.
  Polikristal solar güneş sistemlerinde potadan çekme prosesi bulunmaz. Bu da maliyetinin düşük olmasını sağlamaktadır. Bu hücre panellerinde silikon ham bir şekilde eritilir ve bunun yanında kare hücreler şeklini almaktadır. Ancak polikristal solar güneş panellerini monokristal solar güneş panellerine göre daha az verimlilik sağlamaktadır.



PAYLAŞ

Yazar:

0 yorum: