21 Temmuz 2020 Salı

Mimari Proje Özellikleri Nedir?


Mimari Proje Özellikleri Nedir?
Bir konutun kesiti, planı, malzemesi, cephesi, dış görünüşü, iç düzeni, yapıların uyumu gibi konularda bilgi veren projeler mimari proje olarak isimlendirilmektedir. Mimari projeye başlamadan önce göz önünde bulundurulan bazı konular vardır. Bunlara ise ilk inceleme adı verilmektedir.
  Mimarlığın Temel İlkeleri
  Mimarlığın bazı temel ilkeleri bulunmaktadır. Bu ilkeler doğrultusunda projelerin hazırlanması gerekmektedir. Bunlar;
Estetik
Sağlamlık
İşlevsellik olarak sıralanabilir.
Bu ilkeler göz önünde bulundurulduğunda proje hazırlanırken yapının inşa edileceği yer, kullanılacak malzemeler, ulaşım oldukça önemli konulardır.
  Bunlar göz önünde bulundurularak mimarlar projeleri oluşturmaya başlarlar. 1900'lü yılların başında Sovyetler de yeniden inşa yapılmaya başlamış ve bu bir akım haline gelmiştir. Daha sonraki yıllarda da oldukça konforlu, betondan yapılan ve insan sağlığına uygun yapılar Avrupa'da yayılım göstermiştir.
  Yapı Projelerinin Önemi
  O dönemlerdeki savaşlar ekonomik bunalıma sebep olduğu için inşaat sektörü de durumdan olumsuz olarak etkilenen alanlardan bir tanesi olmuştur. Savaşlarda büyük yıkımlar olması sebebi ile hızlı bir şekilde yeniden inşa yapılmaya başlanmıştır. İlk zamanlar yapılar prefabrik bir şekilde inşa edilmiştir. Daha sonra talepler oldukça fazla olduğu için sektör tekrardan canlanmıştır. Savaşlardan sonra oldukça kaliteli binalar inşa edilmiştir. Yapı projeleri kentsel gelişme açısından oldukça büyük bir öneme sahiptir. Bu öngörü ile üretilen yapılar mimarinin gelişmesine de olanak sağlamaktadır.
  Mimari Projeler Hangi Aşamalardan Oluşur?
  Bir mimari projede öncelikle işverenin ihtiyaçları göz önünde bulundurulmaktadır. Daha sonra ise keşif yapılır. Arsanın ölçeklendirilmesi, ulaşım, yol, su, elektrik, kanalizasyon bağlantıları, rüzgar yönü, aksların belirlenmesi, bitki örtüsü, topografi, peyzaj işlemleri sıra ile yapılmaktadır.
  Arsanın özellikleri çıkarıldıktan sonra ihtiyaca uygun eskizler çizilmektedir. Daha sonra ise kesit görüntüleri ve görünüş oluşturulmaktadır. Bazı çizimler teknik olarak yapılırken bazı çizimler de desen şeklinde yapılmaktadır. Bu çizimler yapılırken çevrenin konumu da oldukça önemlidir. Mimari çizim yapılırken yalnızca ihtiyaca uygun çizimler değil çevre binaların estetiği de göz önünde bulundurulmalıdır.
  Mimari Proje Çizimi
  Bir mimari proje çizilirken sadece teknik özellikler göz önünde bulundurulmamalıdır. Bunun yanında sosyal, ekonomik, ekolojik ve kültürel özelliklerinde göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bu işlem yapıldığı zaman çevre binalar ile bir uyum sağlanır ve oluşabilecek sorunlar önceden öngörülerek bu sorunların önüne geçilebilir.
  Mimari projeler çizilirken farklı bakış açılarından faydalanmanın da önemi büyüktür. Tüm bu aşamaların ekip tarafından koordineli bir şekilde yürütülmesi büyük önem arz etmektedir.
  Eskiz çizimlerinden sonra perspektif çizimler ile detay çizimlerinin yapılması gerekmektedir. Gerekli durumlarda üç boyutlu maketler hazırlamak da işi kolaylaştırmaktadır. Eskizlerin onaylanmasından sonraki aşama aletler ile çizimin yapılması aşamasıdır. Bu şekilde avan proje hazırlanmış olur.
  Avan proje tasarımın kağıda geçirilmesi ve işverene sunulması şeklinde yapılan projedir. Avan proje içerisinde oturma planı, çatı konumu gibi bilgiler de yer almaktadır.





PAYLAŞ

Yazar:

0 yorum: