9 Temmuz 2020 Perşembe

Enerji Kimlik Belgesi Nasıl Alınır?


Enerji Kimlik Belgesi Nasıl Alınır?
Enerji verimliliği kanununa bağlı olarak çıkarılan Bina Enerji Performans yönetmenliğine göre yapıların hepsi Enerji Kimlik Belgesi almak zorundadırlar. Enerji kimlik belgeleri yapıların içerisinde kullanılan enerji sistemlerinin ve yapıların detaylarının özelliklerine göre hazırlanılır. Ayrıca binalarda ısıtma, soğutma, havalandırma gibi ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla tüketilen enerji miktarını belirler ve bunu raporlar.
  Enerji Kimlik Belgesi Nedir?
  Bina Performans Yönetmeliklerine göre binaların enerji kimlik kartları almak zorundadır. Bu kart binalarda kullanılan tüm enerjinin miktarını sayısal olarak raporlar. Bu sayede yüksek enerji ile verimlilik elde edilmektedir. Enerji tasarrufu sağlamaktadır.
  Enerji Kimlik Belgesi Nereden Satın Alınır?
  Enerji kimlik belgesi zorunluluğu getirilmesinden itibaren enerji kimlik belgesi nereden alınır sorusu pek çok kişi tarafından sorulmaya başlanmıştır. Enerji kimlik belgeleri enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinden alabilirler. Danışmanlık şirketleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Birliği tarafından yetkilendirilir. Bunlar dışında Enerji Kimlik Belgesi düzenlemek için yetki belgesi almış birçok yer de mevcuttur. Bu yerler serbest müşavir mühendis belgesine sahip mühendisler ve mimarlar veya bünyesinde bu vasıfları bulunduran mühendisler veya mimarlar da yapılacak olan binalara enerji kimlik belgesi verebilmektedir.
  Enerji kimlik belgesi olmayan yapılarda ise alım, satım ve kiralama işlemleri yapılmamaktadır. Ayrıca belgesi olmayan yapılara da ruhsat verilmemektedir. Bu nedenle mal sahipleri kimlik belgelerini vermek zorundadır.
  Enerji Kimlik Belgesi Zorunlu Olmayan Binalar Nelerdir?
  Yapıların enerji kimlik belgeleri olması zorunlu iken bu durum bazı yapılarda geçerli değildir. Enerji kimlik belgesi gerekmeyen yapılar şunlardır:
  - 50 metrekareden düşük olan inşaat alanı yapılarında enerji kimlik belgesi bulundurma zorunluluğu bulunmamaktadır.
 - Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatları ve bunlara bağlı kuruluşlar enerji kimlik belgesi almak zorunda değillerdir.
 - Yapıların 2 yıldan az kullanılması planlanmış ise enerji kimlik belgesi zorunluluğu bulunmamaktadır.
 - Sanayi alanlarında üretim yapan yapılar bu belgeyi bulundurmak zorunda değillerdir.
 - Herhangi bir ısıtma ihtiyacı duyulmayan yerler enerji kimlik belgesi alma zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu alanlar depo, ardiye, ağıl veya ahır gibi yerlerdir.
  Enerji Kimlik Belgesi İle Neler Öğrenilir?
  - Enerji performansı ölçülüp öğrenilebilir.
 - Isıtma, sıcak su, soğutma ve havalandırma tüketimi öğrenilebilir.
 - Aydınlatma ve yalıtım bilgileri öğrenilebilir.
 - Binalardaki bağımsız alanların sayısı öğrenilebilir.
 - Binaların kaç yılında yapıldığı öğrenilebilir.
 - Son olarak mekanik özellikleri de öğrenilir.
  Enerji Kimlik Belgesi Avantajları
  Ev satın alınırken veya kiralama işlemlerinde enerji kimlik belgesi çok önemlidir. Bu sayede binaların ısıtma ve soğutma tarafları öğrenilebilir. Ayrıca enerji kimlik belgesine de bakarak ısı yalıtımının gerekip gerekmediği anlaşılabilir. Enerji kimlik belgesinin pek çok avantajı bulunur. Bu avantajları şunlardır:
  - Binalarda yıllık olarak tüketilen enerji miktarı belirlenir.
 - Binaların harcadıkları enerjilerden ne kadarı ısıtma, soğutma ve aydınlatmaya harcandığı öğrenilebilir.
 - Bu belge ile binalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tescillenmiş olur.


PAYLAŞ

Yazar:

0 yorum: