21 Temmuz 2020 Salı

Şahmeran Duası Bir Safsata mı Yoksa Bir Mucize mi


Şahmeran Duası Bir Safsata mı Yoksa Bir Mucize mi
Şahmeran duası İslam dünyasında yüzyıllardır yaygın biçimde okunan ve müminlerin sayısız kere olumlu tesirleri hakkında bilgi verdiği önemli bir duadır. Ancak bazı alimler bu duanın sahih bir niyaz olmadığını ifade ederek duanın okunmaması gerektiği yönünde açıklamalar yapmıştır.
Peki işin aslı nedir? Şahmeran duası diye bir niyaz var mıdır? Duanın kaynağı nereye dayanır? Şahmeran duasının tesirleri hangi özelliğinden kaynaklanır?
İşte bu yazımızda yukarıdaki sorulara cevap vererek okurlarımızın kafasındaki soru işaretlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olacağız. Ardından şahmeran duasının sözleri ile Türkçe mealini aktaracağız.
İşte şahmeran duası hakkında bilinmesi gereken her şey
Şahmeran duası “iyi insanların duası” anlamına gelir?
Şahmeran duası hakkında bilinmesi gereken ilk şey duanın kelime anlamıdır. Şahmeran 2 kelimeden oluşan birleşik bir sözcüktür: “şah” ve “meran”.
Meran kelimesi “insanlar” anlamına gelir. Şah sözcüğünün ise “yüce, iyi, dürüst ve lider” gibi manaları vardır.
Bu iki kelime bir arada düşünüldüğünde duanın anlamı “iyi insanların duası” biçiminde ortaya çıkmaktadır.
Şahmeran kelimesine çok benzeyen bir de “şahmaran” sözcüğü vardır ki bu ifade “yılanların şahı” anlamına gelir. Bu itibarla duanın ismini söylerken kesinlikle “şahmaran” ifadesi kullanılmamalı “şahmeran” sözcüğünün doğru telaffuz edilmesine dikkat edilmelidir.
Şahmeran duası gönül rahatlığı ile okunabilecek sahih bir duadır
Bazı eserlerde şahmeran duasının sahih bir niyaz olmadığına dair görüşler ileri sürülmektedir. Bu kesinlikle doğru değildir. Çünkü bir duanın okunup okunamayacağının en önemli ölçütü duanın sözleridir. Duanın sözleri eğer dine aykırı bir nitelik taşımıyorsa güzel olan bütün sözlerle yüce Allah’a el açılıp dua edilebilir.
Şahmeran duasının içeriğine bakıldığı zaman Allah’ın güzel isimleri olan esmaların bulunduğu ve Allah’ın yüceliğine dair pek çok ifadeye yer verildiği görülmektedir. Bu itibarla şahmeran duasında geçen güzel ifadelerle el açıp dua etmek yanlış olması bir yana son derece faziletli bir davranıştır.
Ayrıca dua konusunda otorite kabul edilen pek çok büyük alimin şahmeran duasına eserlerinde yer vermeleri ve bu duanın okunmasını tavsiye etmeleri de duanın sahih bir niyaz olduğunu göstermesi bakımından önemli bir ölçüttür.
Hem maddi konularda hem de özel yaşamla ilgili meselelerde okunabilen etkili bir niyaz: Şahmeran duası
Şahmeran duası helal olmak koşulu ile her türlü isteğin gerçekleşmesini dilemek için okunabilir. Her türlü dilek ve hacetin yerine gelmesi için başvurulan bir dua olduğundan bazı âlimler tarafından “duaların şahı” olarak da isimlendirilmiştir.



PAYLAŞ

Yazar:

0 yorum: