4 Ağustos 2017 Cuma

Araç Kullanımında Vergi ve Legal Yükümlülükler

Ülkemizde milyonlarca motorlu taşıt bulunmaktadır. Bu kullanımdan kaynaklı araç sahiplerinin devlete ödemekle yükümlü oldukları vergiler vardır. Bunlardan bir tanesi MTV başka bir deyişle motorlu taşıtlar vergisidir. Bu vergi her sene düzenli olarak ödenmelidir. Ocak ve temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksit olanağı devlet tarafından sunulmuştur. İsteyenler tek seferde senelik MTV borçlarını ödeyebilirler. Ayrı olarak MTV hesaplamave matrah belirlenmesi devlet tarafından yapılan bir işlemdir.
Motorlu Taşıtlar Vergisi
Pek çok kişi motorlu taşıtlar vergisini ödemekten zorluk çekmekte ve bütçelerini sallayabilmektedir. Bu sebeple de bir hayli banka bu konuda müşterilerine ekstra taksit olanağıyla yardımcı olmaktadır. Siz de MTV hesaplamave MTV vergi meblağınızı öğrenmek için gelir idaresi başkanlığının sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Özel Tüketim Vergisi
Araç sahiplerinin yükümlü olduğu bir diğer vergi ise ÖTV başka bir deyişle özel tüketim vergisidir. Bu vergi motorlu taşıtlar vergisinden değişik olarak sadece bir kere ödenir. Aynı şekilde ÖTV hesaplamadevlet tarafından yapılırken ödeme direk devlete yapılmaz. Bu vergi 0km alınan araçların ücretine dâhil edilir ve satışı yapan gerçek ve ya tüzel kişi vergiyi devlete öder.
ÖTV ayrı olarak tütün mamulleri içkili içecekler, hayvan kürkü, mazot, mücevherat, benzin gibi tabiata ve insana zarar veren ve lüks tüketim mallarından da tahsil edilmektedir. ÖTV hesaplamaürünün değerine göre yapılır. Avrupa birliği uyumlaşma sürecinde 2002 yılında yürürlüğe girmiştir.
MTV hesaplaması nasıl yapılır?
  Trafikte kullanılan araçların, elbette ki bildiğiniz gibi, ödenmesi şart olan senelik vergileri bulunmaktadır. Trafikte kaydı bulunan tüm araçlar için, kullanıcı bu vergiyi ödemekle yükümlüdür. Senede 2 kez olmak üzere, 6 aylık dönemler şeklinde ödeme 2 eşit taksitle gerçekleştirilmektedir. Şayet ki, vergi ödemeleri gecikirse, trafikte bunun cezası ile karşılaşabilmenizde olası olacaktır. Sizlere bu konuda yardımcı olmak üzere, MTV hesaplama ile ilgili bilgiler vererek destek verelim.
MTV nasıl hesaplanır?
  MTV hesabını yapabilmek için, araç yaşı, araç tipi ve motor silindir hacmi oldukça ehemmiyetlidir. Elbette ki bu etmenlerin her biri, vergiyi etkileyen özellikler arasında bulunmaktadır. Netice olarak hususi ve ticari araçların vergi oranları farklı olduğu gibi, yıllık olarak ödenecek olan vergi miktarları da farklılık göstermektedir.
  Kısaca, MTV hesaplama için şunlara göz atabilirsiniz;
  Otomobillerde bir sayısı tarifeye göre, silindir hacmi ve yaşı ele alınmaktadır. Ancak minibüs ve oturum Vanlarda yeniden yaşlara bakılmaktadır. İki sayılı ve diğer tarifeler ile bunlar hesaplanmaktadır. Her sene bu oranlar farklık gösterse de, vergi meblağları genel olarak belirlenmiş olacaktır. Sistemde mevcut olan meblağ hesaplama motorları ile bağdaşırken, bu hesabı otomatik olarak yapabilmenizde olası olacaktır.
ÖTV indirimleri
  Bunun yanı sıra, araç sahibi olmak isteyen ve engeli bulunan yurttaşlarımız da, otomobiller için, ÖTV hesaplama oranı olarak, % 45 indiriminden istifade edebilirler.
  Elbette ki yeniden ÖTV hesaplama oranı diğer araçlarda da farklılık gösterirken, % 7 ve % 15 oranları ile indirimler kazanabilmek olasıdır. Bu sebepten dolayı araç satın alırken, ÖTV indirim ücreti ile beraber sormanız, sizler için yararlı olabilecektir.


PAYLAŞ

Yazar:

0 yorum: