Endüstriyel atıklar, ekolojik sistemi çok büyük bir tehlikeye sürüklerken, hayat standartlarında bozulmalara kapı aralamaktadır. Son zamanlarda pek çok endüstri dalında seri imalat işlemleri gerçekleştirilmiş olurken, bu endüstriyel üretimler sonrasında da ortaya zarar veren atıklar çıkmaktadır. Bu atıkların ise dolaysız olarak etrafa atılması halinde, toprak ve suya karışan zararlı maddeler, hanelerde kullanılan suların içerisine de karışma rizikonunu artırmaktadır. Bu vaziyette da gelecek nesilleri daha zorlu bir dünya bekliyor olurken, bu atıkların arıtılması ve tekrardan etrafa kazandırılması gerekmektedir.
Genel olarak endüstriyel imalatlardan sonra ortaya çıkan atık sular, krom, cıva, siyanür ve arsenik gibi zarar veren maddeleri içermektedir. Şayet ki bu atık sular arıtılmadan etrafa atılırsa, çok ciddi bir tehlike mevzubahis olacaktır. Her ne kadar pek çok müessesesel firma bu konuda şuurlu bir kulanım gerçekleştirse de bir takım fabrikaların daha atık su sistemlerini kullanmadığı görülmektedir. Firmamız dahilinde, endüstriyel atık su biyolojik arıtma sistemleri profesyonel olarak üretilerek, pazarlaması yapılmaktadır. Böylelikle de hem etrafa hem de dünyaya verdiği katkılar ile oldukça büyük bir ehemmiyete sahiptir.
Arıtma sistemleri ve çeşitleri
Endüstriyel atık suların, atık su arıtma sistemleri ile arıtıldığı aşikardır. Bu vaziyette ise arıtılacak olan suyun değerine göre değişik bir yol seçenek edilir. Genel olarak fiziksel ve biyolojik olarak kullanılan arıtma sistemleri, son zamanlarda en çok tercih edilenler arasında olurken, ileri teknoloji olarak üretilmiş olan sistemler ise etraf kirliliğini en üye indiren sistemler arasında yerini almıştır.
Söz edilmiş olan arıtma sistemleri arasında yaygın olarak tercih edilen ve kullanılan ‘’ biyolojik arıtma sistemleri ‘’ ile ilgili genel bilgiler ise aşağıda ki gibidir.
· Biyolojik arıtma sistemi nedir?
Biyolojik arıtma sistemi kendi içerisinde sınıflara ayrılırken, farklı arıtma yöntemleri kullanılmaktadır. Bunlardan bazıları şöyledir.
· Izgara ve Dengeleme Havuzu
· Biyolojik Reaktör (Havalandırma ve Çöktürme Havuzu)
· Dezenfeksiyon
· Çamur Kurutma Yatağı
Elbette ki hem hanesel atıklar hem de endüstriyel atıkların yanı sıra işletmeler de bulunan hanesel atıklar da bu arıtma sistemleri dahilinde temizlenerek, çevreye kazandırılabilir. Yeniden bu sistemler de su kirliliği kontrolü yaparken, içerisinde yer alan mikro organizmalara tesir ederek, suyun içerisinde zararlı olan diğer maddeler arıtılarak, biyolojik şekilde ayrıştırılır. Suyun içerisinde yer alan organik maddelerin ve zararlı maddelerin biyolojik olarak ayrıştırılma işlemi de biyolojik arıtma sistemleri ile olası olmaktadır.
Yukarıda söz edilmekte olan tüm arıtma sistemleri hakkında, yetkili kişilerden bilgi alarak, hem konutlar da yer alan hanesel atıklar için, hem de bunun yanı sıra fabrikalar ve endüstri sanayisinde olan atık sular için sistemlerden faydalanılabilir. Sistem üretimi, pazarlama ve heyetim gibi tüm bu hizmetler, atık su sistemleri firması tarafından tüm tüketicilere sunulmakta ve çevre kirliliğini en alt düzeye çekmek asıl amaçlar arasında bulunmaktadır.
0 yorum: