15 Aralık 2017 Cuma

Merkezi Sistemlerde Enerji Tüketim Hesabı (Hisse Ölçer)

  Teknolojik gelişimler ile beraber, merkezi ısıtma sistemlerine sahip olan binalar için yeni bir ürün tasarlanmış olup, imalata geçilmiştir. Bu ürünü kullanım zorunluluğu, 2007 seneninde sunulmuş olup, 2012 seneninde da hayata geçirilmiştir. 2012 seneninden sonra tüm merkezi ısıtma sistemi olan binalarda hisse ölçer zorunluluğu getirilmiştir.
Kullanmayana ceza
  Isı paylaşım yönetmeliği temel alınarak, merkezi sistemli binalarda kullanım zorunluluğundan dolayı, kullanım gerçekleştirilmeyen binalarda ise gelen yakıntılar dahilinde ceza yaptırımları uygulanmaktadır. Bakanlıklar tarafından kontrol edildiği vaziyetlerde, şayet ki, hisse ölçer sistemi mevcut değil ve gider paylaşımı usulsüz bir şekilde yapılıyorsa, belirlenmiş oranlar ile cezalar uygulanmaktadır. İlk kontrollerde bir ikaz verilebilse de ikinci kontrollerde hali hazırda yeni sisteme geçiş yapılmaması halinde cezaların ödenmesi gerekmektedir.
Bina sakinleri ödemek zorunda değil!
  Şayet ki, merkezi ısıtma sistemi kullanılan bir bina da ikamet ediliyorsa, hisse ölçer sistemi yok ve gider paylaşımı adaletsiz olarak yapılıyorsa, kişiler tüketmiş oldukları enerjinin meblağlarını ödemekle yükümlü değildir. Kazançlan yasa ile beraber hisse ölçer kullanılmayan bir bina da mesuliyet bina idarenine aittir. Bundan dolayı da her kişinin kendine düşen hisseleri adaletli olarak ödemesi için, sistemlerin kullanılması gerekmektedir.
Termostatik vana kullanımı ile enerji tüketim tasarrufu
  Mecburi hale getirilmiş olan sistemin yanı sıra ‘’ termostatik vana ‘’ kullanımı, enerji tüketimini %40’ a varan oranlar ile azaltmaktadır. Bu vanalar, özel radyatör vanaları olarak tanımlanırken, radyatör girişlerinde kullanılmaktadır. Böylelikle de radyatör ısı ayarı yapabilmek olası hale gelmiştir. Her radyatörün ısı ayarı, bu özel vanalar ile sabitlenirken, hanede olunmadığı vaziyetlerde da otomatik olarak devreye giren bu sistem, oda sıcaklığını bina sakinlerinin istediği düzeyde tutmak yerine yardımcı olmaktadır.
  Pay ölçer sistemi, pay ölçer ücretleri dahilinde yakıntılar oluştursa da elbette ki bu vaziyetten yakıntıcı olan bina idaresi, uzun vadeli kullanımlarda enerji tüketim tasarrufu dolayısı ile ürünlerin ücretlerini amorti edildiğini bilmesi gerekmektedir. Bu vaziyette hem kişi bütçesi hem de ekonomi açısından bir avantaj bulunurken, tüketilen enerji miktarları da hesaplanmasından dolayı kullanıcıların daha şuurlu olduğu ön tasarıya çıkacaktır.
Heyetim ve montaj hizmetleri
  Üretici tarafından belirlenmiş olan pay ölçer ücreti, montaj ve heyetim dahil sunulmaktadır. Gün içerisinde tüm bina için heyetimi mümkün olan ve kolay bir sisteme sahip olması seçenek sebepleri arasında bulunuyor. Bina sakinleri, öneri almak üzere, yetkililer ile müzakerelerde bina da yer alan daire sayılarını paylaşarak öneri alabilecekler. Alınan öneriler üzerine, buluşma günü belirlenerek, yapılan kontrat ve ödeme sonrasında bu sistemlerden istifade edebilmek olası olacak. 2012 seneye kadar 5 sene içerisinde toplamda 1.800.000 bina bu yeni sisteme geçmiş olurken, merkezi sistemli ısıtılan binaların hepsinde kullanım zorunluluğundan dolayı geçiş yapılması beklenmektedir. Bakanlıklar tarafından kontrol edilecek olup, kullanmayan kişiler için resmi süreç başlatılacaktır. 


PAYLAŞ

Yazar:

0 yorum: