20 Aralık 2017 Çarşamba

Kimyevi Su Arıtma

  Suyun arıtılması işlemleri arasında kimyasal arıtma seçenekleri de bulunur. Kimyasal arıtma sistemi suda çözünmüş veya askı halde bulunan maddelerin fiziksel halini değiştirerek çökelmelerini sağlamak üzere geliştirilmiştir. Bu işlemler kimyasal arıtma nedir sualinin da yanıtı olmaktadır. Uygun olan pH değerlerinde atık suya kimyasal maddeler ilave etmesi neticeninde, çöktürülmek istenen maddeler çamur şeklinde sudan ayrılmaktadır.
  İnorganik yükü fazla olan endüstriyel atık suların arıtımında en yaygın kullanılan sistemlerden olan kimyasal atık su arıtmasistemleri, endüstriyel nitelikli atık sulara, atık suyun kirlilik yüküne ve özelliğine göre yapılan jar testlerde belirlenen kimyasal maddeler ilave ederek çeşitli reaksiyonmaların oluşması sağlanır. Böylelikle atık suyun içerisinde bulunan inorganik kirleticilerin çöktürülerek sudan ayrılması amaçlanmaktadır.
  Kimyasal Arıtma Seçenekleri Nelerdir?
  Suda çözünmüş veya askıda bulunan maddelerin fiziksel halini dönüştürerek, çökelmelerini sağlamak üzere geliştirilmiş olan sistemlere kimyasal arıtma sistemleri isimi verilir. Bu işlemlerde uygun olan pH değerinde atık suya kimyasal maddeler ilave ederek çöktürülmek istenen maddeler sudan ayrıştırılır. Nötralizasyon, flokülasyon, koagülasyon kimyasal arıtma yolları arasında bulunur.
·  Bazik ve asidik karakterde olan atık suların, uygun pH değerinin oluşması hedefi ile yapılan asit veya baz ilavesine nötralizasyon denmektedir.
·  Koagülant maddelerin, uygun pH’da atık suya ilave edilmesi ile atık suyun bünyesindeki koloidal ve askıda katı maddelerle birleşerek flok oluşturmaya hazır hale gelmesi işlemine koagülasyon denir.
·  Uygun olan hızda karıştırılan atık su ile koagülasyon işlemi neticeninde oluşturulmuş küçük taneciklerin, birbiriyle birleşmesi ve kolay çökebilecek flokların oluşturulmasının sağlanması için yapılan uygulamalara flokülasyon işlemi isimi verilir.
Nasıl Çalışır?
  Suyu arıtabilmek yerine kimi kimyasal arıtma prosedürleri ve çalışma seçenekleri mevcuttur. Çalışma şekli olarak, fabrikalardan atılmış olan atık su, dalgıç terfi pompa ile alınarak flokülasyon biriminin girişinde olan edüktörün püskürtme memesinde, suyun arıtılmasında kullanılacak olan kimyasal maddeler ile yüksek bir oranda karıştırılmaktadır. Kimyasal maddelerle atık suyun yavaş bir şekilde karışımını sağlamayı ve bu şekilde flokülasyonu sağlamayı ise edüktörün yapısı sağlamaktadır. Böylelikle ele geçirilen floklar da atık sular içerisindeki temizlenmesinin istendiği maddeleri içlerine alarak, atık suyun arıtımını sağlar. Tüm bu uygulamaların düzenli ve başarılı bir şekilde olması isteniyor ise arıtma tesisi kurulumunun çalışma şekillerinin baştan belirlenmesi ve bu vaziyete uygun bir şekilde yapılandırılmasını sağlamak gerekmektedir.
  Tesislerde yapılan işlemlerde flokülasyon mertebesini bitirmiş olan atık sular, uygulama sonrasında plakalı çökeltme birimlerine doğru giderler.  Floklar istenmeyen atıklar ile birleşir ve çöktürme uygulaması sayesinde suyun dibine çöktürülür. Yüzeyde kalan atık sular da açık filtre yağından geçirilir ve arıtımın son mertebesine gelinir. Ancak bazen atık sularda floklar yeterince işe yaramaz. Bu yüzden de istenmeyen bazı atıklar filtre yatağının girişini tıkar. Böyle vakitlerde filtre, geri yıkama pompası yardımı ile yıkanmalı ve ele geçirilen çamur, çamur filtreleri veyahut kurutma yatağı ile süzülerek arıtılması için uğraşılan sudan uzaklaştırılmalıdır. 


PAYLAŞ

Yazar:

0 yorum: