20 Aralık 2017 Çarşamba

Hisse Ölçer ile Enerji Tasarrufu Amaçlanıyor
  Son birkaç sene içerisinde tabii gaz erişmemiş olan pek çok bölgeye de yapılan alt yapı çalışmaları dahilinde, doğal gaz hatları döşenmiş ve doğal gaz kullanımı artırılmıştır. Elbette ki doğal gaz kullanımı dahilinde de şuursuz bir tüketim ortaya çıkmış olurken, enerji tüketim miktarları oldukça fazla artmış vaziyettedir. Bu vaziyete bir alternatif yol getirilmiş olurken, enerji tasarrufu dahilinde mecburi hale kazançlan yasa 2012 seneninde uygulamaya geçmiş olup, bina sahiplerinin ısı hisse ölçer sistemi kullanılması ön tasarıya çıkmıştır.
  Uygulamaya geçtikten 5 sene içerisinde her bina da bu sistemlerin kullanılmaya başlaması gerekirken, kullanım sağlamayan kişiler, şayet ki bina sakinlerinden yasasız olarak enerji tüketim dağılımı yapıldığı istikametinde bir suç ilanı talebi yapılırsa, bina sakinleri ise ceza yaptırımlarına çarptırılacaktır. Parasal cezalar bu kapsamda ön tasarıya çıkarken, elbette ki sistemin kullanılması da oldukça avantajlı olduğu görülmektedir.
% 40’ a kadar enerji tasarrufu
  Yapılan araştırmalar sonrasında % 36.9 gibi bir enerji tüketim tasarrufu ön tasarıya çıkmıştır. Bu vaziyette 1-3 sene aralığında kullanılan aletlerin, ürün ve montajı fiyatı, kullanım fiyatı gibi değerlerin amorti edildiği de görülmektedir. Hem ferdi bütçeye katkısı hem de ekonomiye büyük katkısı olduğu görülmektedir.
Hisse ölçer sistemi nasıl çalışır?
  Söz edilmiş olan hisse ölçer sistemi, her bina için geçerli olmasının yanı sıra, bina da yaşamakta olan kişilerin, dairelerine düşen enerji miktarlarını kullanıma bağlı olarak hesaplamaktadır. Radyatör üzerinde kullanılacak olan bu ürün ile artık her daire başına gider paylaşımı daha adaletli bir şekilde yapılacaktır. Uzaktan kontrol sistemi de elbette ki hisse ölçer ücretleri alanında, uzun dönemli kullanımlarda kendi ücretlerini amorti etmesi istikametinde yardımcı olmaktadır.
  Elbette ki klasik ödenti sistemi ile çalışan merkezi ısıtma metotlarında, tüketim oranlarının paylaştırılması olası olmamaktadır. Genel olarak daha önceki binalar için de uyumlu olan pay ölçer ücreti da oldukça düşük olması ile herkesin bütçesine destek olmaktadır. Bu sektörde hizmet veren şirketler ile anlaşarak, bina tesisatı ile ilgili da uyumluluk bilgilerine erişebilirsiniz.
Özel radyatör vanaları kullanılıyor
  Oda sıcaklığını belirli bir düzey de kalması için, ısı pay ölçer aletlerini yanı sıra özel radyatör vanaları kullanılarak, şirketler ise bu ölçümlerin uzaktan kontrol edilmesinde yardımcı oluyor. Böylelikle hem enerji tasarrufu yapılmış olurken hem de beraberinde istenildiği gibi ısıları sabit tutabilmek mümkün oluyor.
Bakanlık tarafından kontrol edilecek

  Her ne kadar şimdiye kadar legal müddet de olunması dahilinde rastgele bir kontrol yapılmamış olsa da pay ölçer zorunluluğu getirilmiş olması ile artık bu sistemin bakanlık tarafından kontrol edilmesi mümkün olacaktır. Eğer ki sizlerde usulsüz bir şekilde gider dağılımı yapıldığını düşünüyor ve binanızda pay ölçer kullanılmıyorsa bu konuda yakıntılarınızı ifade ederek, adli süreci başlatabilirsiniz.

PAYLAŞ

Yazar:

0 yorum: