12 Kasım 2017 Pazar

Ultraviyole Sterilizasyon Su Arıtma Sistemleri

Ultraviyole aletleri, yüksek UV dozajıyla sudaki veya havadaki bakterileri yok etmek için kullanılır ve bilhassa içme veya beşeri kullanım emelli su tüketimi olan yerlerde ultraviyole aleti kullanmak gerekir. Ayrı olarak bilhassa kalabalık ortamlarda havanın sterilizasyonu için de kullanılmalıdır. Dezenfeksiyon sistemleri, ultraviyole ışınları ile sterilizasyon, kimyevi madde gerektirmediği için yan tesiri olmayan hızlı ve tesirli tek dezenfeksiyon metodudur.
Çalışma Vaziyeti Nasıl Olur?
Aletin kullanım şekli kolay olmakla birlikte bilhassa montajı ve bakımı ihtisas ister. Tesisat yardımıyla aletin kolektör bölümüne giren su sarmal harekete başlar. Bu hareket suyun ultraviyole ile temas müddetini ve yüzeyini artırarak muvaffakiyet oranını yükseltir. Başarı oranını yükselten diğer etken ise suyun girişi sırasında tortularından temizlenmesidir. Sudaki tortular Uv ışığını keserek bakteri kaçağına neden olur. Su Arıtma UV aletlerinin çoğu modelinde giriş filtresi standarttır. Giriş yapan su, aletin içinde bulunan özel quartz cam bölmenin çevreninde ultraviyole ışığına maruz kalır, bu esnada sudaki bakteriler can verir. Bu yüzden ultraviyole sterilizasyon su arıtma sistemleri sıklıkla seçenek edilmektedir.
  Avantajlar Nelerdir?
  Bir hayli su arıtma aletine göre ultraviyole su arıtma sistemlerinin oldukça fazla avantajları bulunmaktadır. Bunlar;
·  Suyun tabii, fiziksel ve kimyasal özelliklerini bozmaz, suda koku veya tat bırakmaz.
·  Suda insan ve etraf sıhhatine zarar veren yan ürün oluşturmaz.
·  Yeterli UV Dozajı dağlandığında tüm mikroorganizmalar üzerinde tesirlidir.
·  Suyun sıcaklığı ve pH değerinden bağımsız olarak dezenfeksiyon yapar.
·  Dezenfeksiyon sağlama müddeti çok kısadır, bu nedenle büyük temas tanklarına ihtiyaç yoktur.
·  İşletme fiyatları alternatif teknolojilere mukayese et düşüktür.
·  İşletme ve bakımı basittir.
·  Ekipman ve su mesajım hatlarında korozyon oluşturmaz.
·  Heyetim alanı ihtiyacı asgari olup, su hattına direk irtibat yapılarak uygulanabilir.
UV ışınları ile su dezenfeksiyonu için, UV lambanın ürettiği UV ışınları ile arıtılacak suyun uygun koşullarda ve yeterli müddetle temas ettirilmesi gerekir. Üstün özellikleri olan bir UV lambadan optimum dezenfeksiyon verimi almak, ancak o lambaya uygun tasarlanmış bir UV sistemi ile olası olabilir.
İleri teknoloji ürünü olan bu aletler, ultraviyole lambanın yaydığı UV-C ışınları vasıtası ile suya rastgele bir kimyasal enjeksiyon sağlanmadan mikrobiyolojik arıtım yapmaktadır. Bu nedenle suda herhangi bir bakiye kimyasal kalmadığından dolayı, son derece emin bir arıtım personelidir.
UV aletlerinin seçiminde, dezenfekte edilecek suyun fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri ile anlık su akımı en ehemmiyetli parametrelerdir. Ultraviyole ışınları ile dezenfeksiyonun tam olarak gerçekleşebilmesi için su içerisinde bulunan tortu, bulanıklık gibi parametrelerin sudan uzaklaştırılmış olması gerekmektedir. Bu sebeple ultraviyole öncesinde hassas kartuş filtrelerin kullanılması tavsiye edilmektedir. Bu vaziyet ultraviyole sterilizasyon su arıtma sistemleri ücretlerinı daetkileyebilmektedir.
Doğru tasarlanmış ve kapasitesi uygun bir UV aleti, montaj noktası da uygun belirlenmiş ise, istenmeyen yan etkiler oluşturmadan güvenli bir su dezenfeksiyonu sağlayabilmektedir.


PAYLAŞ

Yazar:

0 yorum: