7 Şubat 2018 Çarşamba

Kalorimetre Kullanımının Yararları

  Son zamanlarda barınma ihtiyacını bulundukları hane sayesinde karşılayanların karşısına çıkan bir diğer problem de ısınmayı nasıl yapacakları konusu olmaktadır. Global ısınma gibi negatif etkileyen etmenler sebebiyle ısınma gittikçe daha artan bir problem haline gelmektedir. Bir de dünya üzerinde yüksek izleyen yakıt ücretleri hasebiyle her geçen gün artan ısınma fiyatları insanların belini bükmektedir.
  Son senelerde bilhassa nüfusu kalabalık büyük şehirlerde yapılan ve yapımı devam eden çok katlı binalarda tasarruf için merkezi sistem ısıtma düzenine geçilmişti. Ancak, yapılan değerlendirmelerde, yeteri kadar ısıtma olsa da olmasa da veyahut hanede bulunulmadığı vakitlerde dahi eşit miktarda para ödeniyor olması merkezi ısıtma sistemlerindeki adaletin sorgulanması neticenini doğurmuştur.
 Kalorimetre Nedir ve Yararları Nelerdir?
  Yapılan çalışmalar sonrasında da kalorimetre isimi verilen sistemler devreye sokulmaya başlanmıştır. Kalorimetre, kısaca ısıölçer mananına gelmekte olan bir sistemdir. Kalorimetrenin hem elektronik hem de mekanik bileşenleri vardır ve giden ısıyı ölçerek bunu elektronik bölüme göndererek neticesi ortaya çıkaran bölümlerden oluşmaktadır. Kalorimetre ısı tüketiminde adaleti sağlamak için en tesirli metot olup, her bir dairede ne kadar ısı enerjisi kullanıldığını hesaplama işlevini görmektedir.
  Kalorimetre teknolojisi artan öğrenci bağlı olarak oldukça ilerlemiş ve çeşitlenmiştir. Bu yüzden de kalorimetre fiyatlari da bu gelişime paralel olarak büyük farklılıklar göstermektedir. Mekanik veyahut ultrasonik teknoloji ile ölçüm yapabilen farklılıkta kalorimetreler bulunduğundan ücretlerde da farklılıklar fazladır. Ultrasonik kalorimetreler daha teknolojik sistemler olduğundan dolayı ücretleri da biraz daha pahalıdır. Vasati bir sayacın ücreti 200 TL civarında olmakla beraber, hizmet bedelleri ve toplu alım pazarlıkları katıldığında ücretlerde bir farklık olabilmektedir.
 Kalorimetrelerde Fatura Nasıl Hesaplanır?
   Kalorimetre faturalandırma daha önceki sistemde tek tek sayaçların okunması ile yapılmakta bilgisayarlı interaktif sistemlerin devreye girmesi sayesinde ısı hisse ölçeri, kalorimetresi ile sıcak su sayacına sahip olunan tüm yapılarda faturalandırma, otomatik olarak bilgisayar sistemi hüneri ile yapılabilmektedir. Bu sistemin diğer bir yararı da yasa gereği belirlenen sıcaklık değerinin altına düşürülmüş yerlerle alakalı ikazın yöneticiye otomatik olarak bildirilmesi olmaktadır. Çünkü ısıtma konusunda kanun gereği, oda sıcaklığı 15°C altına düşürülemez ve peteklerini kapatarak veyahut değişik vasıtalarla dereceyi düşüren hane sahipleri için ceza uygulaması yapılabilmektedir.
   Kalorimetre devreye alma  isimi verilen ve yaygın olarak kullanılan faturalandırma sistemi M-BUS olarak da adlandırılmaktadır. Bu ölçüm legal mevzuatlar uyarınca Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanmış yönetmeliklere hesaplanmakta ve arkasından bu hesaba göre de faturalara yansıtılmaktadır.
  Kalorimetrelerde hesaplamayı sağlamak için iki adet sensör bulunmaktadır. Bu sensörlerin biri dönüş ötekisi ise gidiş hattı tarafına bağlanmaktadır. Bu sistem sayesinde her bir dairenin tükettiği ısı miktarı hesaplanabilmektedir. Kalorimetre nasıl okunur sualinin tam yanıtını verebilmek için merkezi sistemle ısıtılan binalarda 2012’den beri kalorimetre kullanmanın zorunlu olduğu ve ısının yüzde 70’lik bölümünün daire başına yüzde 30’luk bölümünün ise ortak kalanların ısıtılması için bölüştürülme zorunluluğunun bilinmesinde yarar vardır.



PAYLAŞ

Yazar:

0 yorum: