16 Temmuz 2017 Pazar

Alüminyum Nasıl Yapılır

  Alüminyum kimyevi bir personeldir. Simgesi Al, atom ağırlığı 26,97, değerliliği 3 ve atom numarası ise 13’tür. Gümüş gibi hafif beyaz bir renge sahiptir. Parlaktır. Demire göre 8 kat daha hafiftir. 1800 derece kaynama noktasıdır. Dış yüzeyi hava ile temas içinde olduğundan oksit tabaka ile kaplıdır. Yüzeyine ilave eden bir madde ile havaya karşı olan direnci arttırılmıştır. Organik asitlerin alüminyum üzerinde hiçbir tesiri yoktur. Işığı ve elektriği kolayca iletir. Alüminyum yer kabuğunda &8 oranında silikat ve oksit bileşikleri şeklinde bulunur.
  Alüminyum, boksit maddesinden ele geçirilir. Boksit parçalanıp kırıldıktan sonra küreli değirmenlerde nasihatilmeye başlar. Daha sonra soda ve kireç taşı ile karıştırılır ve akkor haline getirilir. Bu kütle soğulur ve ince tozlar halinde tekrar nasihatilmeye başlanır. Bu bölümden sonra sıcak su ilave edir. Bu sırada sodyum alüminat sıcak suyun tesiriyle erir. Erimiş olan şey kırmızı çamur tecrübe et kalıntıdan süzülerek karıştırıcıya gönderilir. Süzülme neticeninde ele geçirilen çözelti kalsinasyon fırınında beyaz, saf alüminyum oksit halini alır. Alüminyum oksitin yüksek dereceli fırınlarda elektroliz olayı ile alüminyum ele geçirilmiş olur. Ülkemizde en çok bulunan maddelerden birinin imalatı alüminyum imalatı şirketleritarafından alüminyum imalat makinalarıile yapılmaktadır.
  1827 yılında Alman bir kimyacı alüminyumu 1 gram kadar üretti. Kimyacı bu ilk alüminyumu alüminyum klorür ile potasyum arasındaki redükleme olayına dayanarak elde etmiştir. Kimyagerin bulduğu bu metod endüstride oldukça pahalıdır. Daha sonra 1800lü senelerin sonlarına doğru elektrik dinamosu keşfedildikten sonra alüminyum maddesinin elektroliz yolu ile imalatına başlanmıştır.
  Alüminyum maddesi yeryüzünde silisyum ve oksijenden sonra en çok bulunan üçüncü elementtir. Buna karşın alüminyumun imalatı çok eskiye dayanmamaktadır. Elektroliz metoduyla kullanılmaya başlayan alüminyum endüstriyel alana çok daha hızlı bir giriş yapmıştır. Bunun yanından alüminyum imalat firmalarıbu arada külçe alüminyum imalatçılarıile de çalışmaktadır.
Nasıl üretilir
  Alüminyumun bileşikleri yeryüzünde her yere dağılmış durumda bulunur. Kaolin ve kilin bileşiminde de bulunur. Kimi alüminyum madenleri ise şunlardır; kriyolit, boksit, korund, spinel madenleri tabiatta fazlaca bulundukları halde bu madenlerden alüminyum madeni çıkarmak oldukça zordur. Elektroliz yoluyla yapmak da çok zahmetli bir iş olmuştur.
İmalat ve yapım mertebeleri
  Alüminyum maddesinin imalatı iki mertebede gerçekleşir. Birinci mertebe bayer metodu ile boksit madeninden alüminanın elde edilmesiyle oluşur. Bu işi yapan binlerce alüminyum imalatçılarıbu iş için oldukça özenli çalışmaktadırlar. İmalattaki ikinci aşama ise elektroliz yoluyla alüminadan alüminyum ele geçirilerek yapılmaktadır. 
İlk aşama;
  Alümina tesisleri çoğunlukla boksit maddesinin yanlarına kurulur. Madenden çıkarılan boksit maddesinin kimi işlemlerden geçerek hidroksit eldesi gerçekleşir. Bu işlem nihayetinde ise erimeyen kalıntılar birbirinden ayrılır. Ve alüminyum hidroksitten alüminyum oksit ele geçirilir.
İkinci aşama;
  Bu aşamada yapılan işlem alümina maddesinin alüminyum maddesine dönüştürülmesidir. Alüminyum elekrtolizinde emel alüminyum maddesini oksijenden ayırmaktır. 
Alüminyum imalatı esnasında ne kadar elektrik harcanır
  İkincil olarak üretilen her alüminyumun tonu için 42.000 kilowatt ton enerji sarf edilir.
Alüminyum nasıl temizlenir ve parlatılır
  Alüminyumun temizliğinin yapılması için ilk olarak muhtevanında bulunan maddelerin oranlarının bilinmesi gerekir. Alüminyumun %95 üstü mü yoksa %95 altı oranda mı içeriyor öncelikle bunun öğrenilmesi gereklidir. Sistem olarak alüminyum çeşitlerine göre temizleme yolları farklıdır. Hangi tip temizleyiciyle hangi tip alüminyumları temizleyeceğinize iyi karar vermeniz gerekir. Asidik olan alüminyum temizleyicileri alüminyumları parlatmakta kullanılabilir. Alkali alüminyum temizleyicide ise asit içermeyen alüminyum temizleyici tarafından parlatılabilir.      


PAYLAŞ

Yazar:

0 yorum: