10 Ağustos 2016 Çarşamba

Spot Ürün Nedir

Spot ürün dediğimiz zaman hepimizin aklına önce bir soru işareti gelir.  Spotcu ürünü iyi bile olsa aklımıza gelen bu sorunun sebebi önceden yaptığımız bir alışverişte yaşadığımız kötü bir olaydır.  Bu konuyu açıklarken spot ürün nedir veya spotçu kimdir bu tanımları iyi bilmek gerekir. Spot ürün;  markasını bildiğiniz bir ürünü düşünün, elektronik, mobilya veya beyaz eşya ürünü olsun. Bütün toplumun bildiği ve aşina olduğu, belirli bir ürünün markanın yetkili acenteleri, o ürün ve markanın ismini kullanabilmek ve yetkilisi acentesi olabilmek için bir takım kanuni uygulama ve ticari düzenlemelere tabii olmak zorundadırlar. 
Bu kural ve düzenlemelerin mali olarak en hassas olanlarından biri ise, yıllık belirli bir sayıda ürün satış kotasını tutturmak zorunda olmak. Yani bir elektronik markanın yetkili bayisi olmak magaza açabilmek için veya o markanın adını kullanabilmek için o şirkete yıllık olarak belirli sayıda ürünü satışı yapmayı peşinen anlaşma sırasında kabul etmektir. Peki ilk anlaşmada belirtilen bu sayıya yani kotaya ulaşılamazsa?
 Ülkemizin çok sık karşılaştığımız ekonomik krizlerde, tüketicilerin böyle zamanlarda ve zaman içerisinde değişen satın alma profilleri, bir ürünün yeni bir modelin çıkması,  karşısında eski kalması ve benzeri bazı sebeplerden dolayısıyla yetkili acenta ve bayiler çoğu zamanda, anlaşmalı oldukları markaya taahhüt ettikleri satış kotasını dolduramamaktadırlar. Böyle bir durumda ise normal olarak anlaşmalarını kaybetmek istemezler. Bunun içinse başvurulan çözüm 2.el eşya veya spot eşya ticaretidir. Bu noktada elbette merak edilen ise, spot eşya  veya 2.el şya nedir sorusu gelir?
 Spot eşya veya spotcu dediğimiz kavram, işte tam da bu soruna çözüm olması için piyasanın normal şartlarda geliştirdiği bir çözümdür. Yetkili acentalar, ana markayla ilk anlaşmada taahüt ettikleri kotalarını doldurabilmek için, ellerinde kalan satılmayan ürünlerini, orjinal hallerini veya sıfır hallerindeyken spot mağazalarına satarlar. Bu satışın ana noktasıysa  ürünün karsız maliyet fiyatı üzerinden satışının gerçekleştirilmesidir. Dolayısıyla spot ürün, yetkili acentalarda satılanlara göre çok açık bir derece ucuzdur. Bu da haliyle ekonomik olarak durumu daha az elverişli olan aileler için son derece olumlu bir durumdur. Kısaca spotcu, spot ürün veya spot eşyalar, yukarıda anlattığımız olaylardan dolayı satılmayan ürünler, bayiiler de satılan sıfır eşyalardan farksızdır. Bu sebeple alırken içiniz son derece rahat olsun.

PAYLAŞ

Yazar:

0 yorum: