18 Ağustos 2016 Perşembe

TÜRKİYEDE ORGANİK TARIM GERÇEĞİ

Organik diğer bir ismiyle ekolojik tarım, belirli kurallar ve zorunluluklar çerçevesinde yapılan ve doğayı zarar vermeyen bir tarım yöntemidir. Organik Tarım yapılırken; üretimde kimyasal madde/ürün kullanmadan, üretimden tüketime gidene kadarki ürünün her aşaması kontrollü ve sertifikalı olarak tarımsal üretim şeklidir. Organik tarımın asıl amacı; doğadaki toprak ve su kaynakları ile ortam havasını kirletmeden, doğa, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını koruma amacındadır.Organik gıda ve tarımın tarihsel geçmişi 20.yüzyıla sonlarına dayanmaktadır. Çevre bilinci ve ozon tabakasındaki incelmesine ve dünyada doğa geleceğinin tehlikeye girmesi gibi bazı konular gündeme gelmeye başlamıştır. Tarımsal uygulamalarda önceleri bir çok çeşitli yöntemler ve hipotezler gündeme geliştirilmiş ki, hatta bu yöntemlere astrolojik şekiller katılarak ay ve yıldızların etkisini de üretime katan düşünceler bile ortaya çıkmıştır. Tüm bu fikirler incelendiğinde organik tarım ürünleri için görülen ana nesne; doğada ekolojik dengenin korunması, bitkisel ve hayvansal üretim ile birlikte aile işletmeciliği tarzında tarım yapılması, ve bunun sonucunda üretimden tüketime kadar geçen kısa devreler kurularak kendi kendine yeterliliğin sağlanması esas amaçtır.  1960’lı yılların sonuna doğru Avrupa Birliğinin uyguladığı tarımsal destekleme politikaları, 1970 yılların başındaki pestisitlerin ve kimyasal gübrenin keşfi de bu gelişmelere önemli katkıda bulunmuştur.  Ülkemizde organik tarım faaliyetleri başlangıcı 1986 yılının ortalarına,  Avrupa’daki gelişmelerden farklı şekilde, ithalat yapan firmaların talepleri doğrultusunda, ihracat önceliğine yönelik olarak başlamıştır. İlk zamanlar ithalatçı ülkelerin organik tarım konudaki mevzuatı ve yönetmeliklerine uygun olarak yapılan üretim ve ardından ihracata, 1991 yılından sonra Avrupa Birliği organik tarım yönetmeliği doğrultusunda devam edilmiştir. Avrupa Birliğindeki organik tarımdaki gelişmelere uyum sağlamak için ülkemizde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı birçok sivil toplum örgütü, kurum ve kuruluşların desteği ile Yönetmelik hazırlama çalışmalarına başlamış ve hazırlanan “Bitkisel ve Hayvansal Ürünlerin Ekolojik Metotlarla Üretilmesine İlişkin Yönetmelik” 24.12. 1994 tarihinde ve 22145 sayılı Resmi Gazete’ de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Hazırlanan bu Yönetmeliğin bazı maddelerinde uygulamada kısmında  rastlanılan aksaklıkları düzeltmek ve organik tarım ve organik besin faaliyetleri sırasında karşılaşılan uygulama hatalarını düzeltmeye yönelik uygulanacak yaptırımların da yönetmelikte yer alması için, 29.06.1995 tarihinde 22328 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile değişiklik yapılmıştır. 

PAYLAŞ

Yazar:

0 yorum: